15:07 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 14213
  Pratite nas

  Pretnja od sukoba između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država na Crnom moru je sasvim realna, ali ruska mornarica će uništiti snage NATO-a u prvim satima sukoba, piše stručnjak američke mornarice Lajl Goldstajn u časopisu „Nešenel interest“.

  U svom tekstu za američki časopis, on je dao svoju pretpostavku ko bi bio pobednik u slučaju rata između Rusije i Sjedinjenih Američki Država na moru.

  Goldstajn je istakao da Vašington nastavlja da pogoršava situaciju i povećava stepen napetosti sa Moskvom, organizujući vojne vežbe Ukrajina—NATO duž ruskih granica.

  Tako su u julu na Crnom moru završene vojne vežbe „Morski povetarac“, u kojima je učestvovalo 19 zemalja NATO-a.

  On smatra da je u Azovskom i Crnom moru ostalo najmanje 18 hiljada mina iz vremena Drugog svetskog rata. „One leže negde na dnu i čekaju svoj trenutak“, napisao je on.

  „Vašington ne shvata u potpunosti opasnost takvih manevara. Zapravo, nije teško zamisliti rat između SAD i Rusije, koji bi počeo zbog slučajnog potapanja broda NATO-a koji učestvuje u vojnoj vežbi neeksplodiranom minom u tako opasnim vodama“, ističe on.

  Prema njegovim rečima, u slučaju takvog sukoba, snage NATO-a (sa izuzetkom Turske) na Crnom moru neće imati realan vojni značaj.

  Prema Goldstajnovim prognozama, Rusija će u prvim satima rata uništiti ove snage, pa su Sjedinjene Američke Države čak imale i sreće što, prema konvenciji iz Montrea, američki nosači aviona ne mogu da prođu kroz turske moreuze. U suprotnom bi ih odmah uništile ruske podmornice, raketni sistemi, raketni čamci i morsko vazduhoplovstvo opremljeno hipersoničnim protivbrodskim raketama, kao što je novi sistem „Kinxal“.

  Govoreći o značaju nosača aviona, koji se smatraju ponosom i glavnom snagom američke mornarice, autor smatra da bi Vašington trebalo da preispita svoju strategiju i, rešavajući se njihovog kulta, počne da razvija podvodno naoružanje i najnovije bespilotne letelice.

  Tagovi:
  NATO, Crno more
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga