04:47 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1343
  Pratite nas

  Vrednost ostrva Grenland mogla bi da bude oko 10 biliona dolara, izračunao je profesor Katedre za finansijski menadžment Ruskog ekonomskog univerziteta „G. V. Plehanov“ Konstantin Ordov.

  „Vrednost znatno manjih, a sličnih ostrva, iznosi oko pet miliona dolara po kvadratnom kilometru. Grenland više ne zaostaje po vrednosti za Klondajkom i njegova cena bi mogla da dostigne 10 biliona dolara, a to je više od polovine američkog BDP-a, uz veoma sumnjivu ekonomsku isplativost“, rekao je Ordov i objasnio da je poređenje napravio s nenaseljenim estonskim ostrvima.

  List „Volstrit žurnal“ preneo je ranije, pozivajući se na dobro informisane izvore u Beloj kući, da predsednik SAD Donald Tramp razmatra ideju o kupovini Grenlanda, najvećeg ostrva na svetu, koje pripada Danskoj. Među pitanjima o kojima je bilo reči jeste i mogućnost proširivanja američkog vojnog prisustva na Arktiku.

  List podseća da to nije prvi pokušaj Vašingtona da kupi Grenland. Po završetku Drugog svetskog rata predsednik SAD Hari Truman je nudio Danskoj sto miliona dolara za ostrvo, ali je odbijen.

  Govoreći o Trumanovom pokušaju, Ordov je naveo da pretpostavlja da bi, ako se uzme u obzir inflacija, njegova ponuda danas mogla da bude oko 1,5 milijardi dolara, što je samo 0,008 odsto američkog BDP-a.

  Ekonomski ekspert Aleksandar Timofejev naveo je da Grenland raspolaže rezervama zlata, platine, uranijuma, retkih metala i nafte, ali je dodao i da na ostrvu vlada „bela kuga“.

  „Brojnost stanovništva mogla bi loše da utiče na tempo prerade prirodnih resursa“, naglasio je Timofejev.

  Tagovi:
  Donald Tramp, Grenland
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga