15:35 06 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Protesti u Hongkongu

  Kina upozorila EU

  © Sputnik / Zhanna Manukyan
  Svet
  Preuzmite kraći link
  22542
  Pratite nas

  Vlada Kine poziva Evropsku uniju da hitno prekine svako mešanje u poslove Hongkonga, navodi se u saopštenju stalnog predstavništva Kine pri EU.

  „Pozivamo EU da poštuje međunarodno pravo i osnovne principe međunarodnih odnosa, da poštuje suverenitet Kine i odmah prekine da se meša u poslove Hongkonga i unutrašnje stvari Kine kako se ne bi potkopao zdrav i stabilan razvoj odnosa između Kine i Evropske unije“, navodi se u dokumentu.

  „Naglašavamo da su poslovi Hongkonga unutrašnja stvar Kine, u koje ne sme da se meša nijedna inostrana vlada ili organizacija. EU se, ignorišući primedbe Kine, više puta mešala u unutrašnje stvari Hongkonga i Kine. Kina je time duboko zabrinuta i izražava odlučni protest zbog toga“, navodi se u saopštenju stalnog predstavništva Kine pri EU.

  U saopštenju se dodaje da je princip „jedna država, dva sistema“ propisan Ustavom Kine i osnovnim zakonom Hongkonga, a ne normama međunarodnog prava.

  „Centralna vlast nastavlja da odlučno i nepokolebljivo sprovodi politiku ’jedna država dva sistema‘ i podržavaće dugoročnu stabilnost i procvat Hongkonga“, navodi se u dokumentu misije.

  U Hongkongu se nastavljaju protesti koji traju od juna. Iako pada jaka kiša, okupilo se više desetina hiljada ljudi.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga