08:16 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1491
  Pratite nas

  Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavio da Kremlj ne smatra efikasnim koordinaciju svetske politike i ekonomije bez učešća Kine i Indije.

  „Što se tiče saradnje sa ’sedmorkom‘, svaka saradnja mora da ima konačni cilj“, prokomentarisao je Peskov pitanje da li je Rusija spremna za tešnju koordinaciju sa G7, ako ne bude obnovljen format G8.

  „Ako je to potrebno kako bi se koordinirali globalni procesi, bilo da je to politika, geopolitika i ekonomija, efikasnije je ipak to uraditi uz učešće najvećih država sveta, jer govoriti o makropolitici, o makroekonomiji bez Kine i Indije, nije logično“, dodao je Peskov.

  Peskov je izrazio nadu da će kod učesnika G7 pobediti zdrav razum kada je u pitanju odnos prema Rusiji.

  On je podsetio da se odnosi sa većinom učesnika „sedmorke“ uspostavljaju, i da su u ovom trenutku na pozitivnom putu. Naveo je primer Francuske, Italije, Nemačke i Japana.

  On je potvrdio da se radi na pripremi novog samita „Normandijske četvorke“ (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina), koju je ranije najavila nemačka kancelarka Angela Merkel u Bijaricu. On je naglasio da bi na tom sastanku trebalo da bude urađen veliki „domaći zadatak“.

  Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas na samitu G7 u Bijaricu da se radi na povratku Rusije u taj format, odnosno na obnovi G8.

  Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da Moskva smatra korisnim sve kontakte sa zemljama „sedmorke“.

  Tagovi:
  Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga