14:10 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  16011
  Pratite nas

  Američka savezna država Florida proglasila je vanredno stanje zbog uragana Dorijan, za koji se predviđa da će do ponedeljka dostići kategoriju 4.

  Do istočne obale Floride trebalo bi da dođe u nedelju uveče, kada bi naleti vetra mogli da dostignu brzinu od 169 kilometara na čas, a u ponedeljak, na američki praznik rada, vetar bi mogao da dostigne brzinu od 210 kilometara na čas.

  „Sva predviđanja ukazuju na to da će Dorijan uskoro početi da se pojačava i moglo bi da dođe do naglog intenziteta. Dorijan će najverovatnije biti najsnažniji u sledećih dan-dva i zadržaće taj status, sve dok ne stigne do kopna“, stoji u poslednjoj prognozi američkog Nacionalnog centra za uragane.

  Amerikanci su pohrlili u prodavnice kako bi se snabdeli vodom, benzinom, hranom i lekovima
  © AP Photo / Marcus Lim
  Amerikanci su pohrlili u prodavnice kako bi se snabdeli vodom, benzinom, hranom i lekovima

  Ako dostigne kategoriju 4, sa vetrom brzine od 210 kilometara na čas, šteta bi mogla da bude katastrofalna. Mogao bi početi da kida krovove i ruši zidove kuća, da čupa drveće iz korenja i da prouzrokuje nestanak struje na nekoliko nedelja ili čak meseci.

  Područje koje pogodi postalo bi u sledećih nekoliko nedelja nepogodno za život. „Si-En-En“ piše da bi Dorijan mogao da bude najopasniji uragan koji će pogoditi Atlantik, još od uragana pete kategorije Endrjua iz 1992. godine, koji je u južnoj Floridi prouzrokovao štetu od nekoliko milijardi dolara.

  Američki predsednik Donald Tramp otkazao je posetu Poljskoj, a guverner Floride Ron De Santis poziva sugrađane da se pripreme na najgore.

  Američki predsednik Donald Tramp otkazao je posetu Poljskoj
  © AP Photo / Chris Brandis
  Američki predsednik Donald Tramp otkazao je posetu Poljskoj

  Većina ga je već poslušala i pohrlila u prodavnice da bi se snabdeli vodom, benzinom, hranom i lekovima.

  Kategorije uragana određuju se prema Safir-Simpson skali, prema kojoj je najveća kategorija 5, sa brzinom vetra od 252 kilometara na čas i više.

  Od 1935. do 1992. godine, samo su tri uragana jačine kategorije 5 pogodili SAD: neimenovani uragan iz 1935. godine, uragan Kamil iz 1969. godine i uragan Endrju iz 1992. godine.

  Međutim, u poslednje tri godine ta brojka je još više narasla. Uragan Irma je 2017. godine dosegao 285 kilometara na čas, uragan Majkl iz 2018. godine 260 kilometara na čas, a uragan Marija u 2017. godini 280 kilometara na čas.

  Tagovi:
  uragan, Florida
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga