11:35 26 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1411
  Pratite nas

  Uređaj je velik kao kreditna kartica i otprilike je toliko tanak, ali ako ste nakon zemljotresa zarobljeni ispod ruševina mogao bi da vam spasi život.

  Reč je o uređaju koji koristi visokofrekventne signale za pomoć u pronalaženju žrtava posle prirodne katastrofe, koji su izumela tri studenata sa indonežanskog univerziteta, preneo je Rojters.

  Alatka „Deoterions“ emituje signal koji je povezan sa kretanjem i laganim disanjem i koji se može otkriti do 10 kilometara.

  ​Prijemnik signala može da se priključi na mobilni telefon ili laptop i radi sa aplikacijom dostupnom i na „Eplu“ i na „Android“ sistemima, rekli su studenti.

  Satrio Viradinata Riadi Boer (23), jedan od studenata, rekao je da je pronalazak bio inspirisan zemljotresom jačine 7,6 stepeni po Rihterovoj skali koji je pogodio njegov rodni grad Padang na ostrvu Sumatri pre 10 godina, u kojem je izgubio prijatelja i učitelja i u kojem mu je povređena majka, preneo je Tanjug.

  „Sve može da se dogodi ako je neko predugo pod ruševinama. Može da dođe do toga da je žrtvama neophodna amputacija ruke ili noge ili im ponestane kiseonika“, rekao je Boer, naglašavajući da je u pronalaženju ljudi koji se nalaze pod ruševinama posle zemljotresa najvažnija trka sa vremenom.

  Tri studenta sa Univerziteta Bravidžaja dobili su patent za svoj prototip koji košta sedam dolara, ali su rekli da žele da usavrše uređaj, pre nego što ga učine dostupnim javnosti.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga