03:20 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11063
  Pratite nas

  Godinu dana od objavljivanja albuma „Slavni grade“, koji je po pesmi o Prizrenu postao poznat i van crkvenih krugova, učenici Prizrenske bogoslovije „Sveti Ćirilo i Metodije“ objavili su novi, pod imenom „Pesme iz Stare Srbije“. Album je promovisan u okviru Eparhijskih dana Zapadno-američke eparhije Srpske pravoslavne crkve.

  Novi kompakt disk prizrenskih bogoslova posvećen je velikim jubilejima — 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 1000 godina od prvog pisanog spomena Eparhije raške i prizrenske.

  Selfi za uspomenu sa američke turneje - prizrenski bogoslovi sa prof. Dejanom Ristićem u San Francisku.
  © Foto : Prizrenska Bogoslovija
  Selfi za uspomenu sa američke turneje - prizrenski bogoslovi sa prof. Dejanom Ristićem u San Francisku.

  Zašto San Francisko?

  Horom i orkestrom i ovoga puta rukovodi profesor Dejan Ristić, koji za Sputnjik objašnjava zašto je novi album prvo promovisan daleko od Prizrena i Srbije, u San Francisku.

  „Srbi širom Amerike i prošle godine imali su priliku da upoznaju prizrenske bogoslove i uživo ih čuju“, kaže Ristić.

  „Prethodna dva naša muzička diska, ’Slavopoj‘, sa bogoslužbenim himnama i drugi, ’Slavni grade‘, sa najlepšim pesmama sa Kosova i Metohije, predstavljeni su u Njujorku, Sakramentu, Džeksonu, Los Anđelesu i San Francisku. Poziv Episkopa zapadnoameričkog gospodina Maksima da Prizrenska bogoslovija uzme učešće u proslavi Eparhijskih dana i obeležavanju jubileja 800. godišnjice Autokefalnosti naše crkve, poklopio se sa završetkom snimanja pesama iz Stare Srbije, kako se i zove naš novi kompakt disk“, kaže Ristić.

  Sveta Liturgija u ruskoj crkvi u San Francisku - Episkop Teodosije pozdravlja domaćina, Mitropolita ruskog Kirila. Tu su i episkop zapadnoamerički Maksim i zahumsko - hercegovački Dimitrije.
  © Foto : Prizrenska Bogoslovija
  Sveta Liturgija u ruskoj crkvi u San Francisku - Episkop Teodosije pozdravlja domaćina, Mitropolita ruskog Kirila. Tu su i episkop zapadnoamerički Maksim i zahumsko - hercegovački Dimitrije.

  Domaćin i Ruska crkva

  Bogoslove je u Sjedinjenim Državama ugostila i Ruska pravoslavna crkva, u Sabornom hramu u San Francisku. Srpski i ruski arhijereji zajedno su služili Liturgiju pored moštiju Svetog Jovana Šangajskog. Ruska pravoslavna crkva na ovaj način je učestvovala u proslavi velikog jubileja — osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

  Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je arhiepiskop San Franciska i zapadne Amerike Kiril, uz sasluženje episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija, zapadnoameričkog Maksima, bihaćko-petrovačkog Sergija, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, kao i episkopa stobiskog Davida iz Ohridske Arhiepiskopije i episkopa Sijetla Teodosija iz Ruske pravoslavne Crkve.

  Novi album prizrenskih bogoslova krase likovni radovi čuvenog ikonopisca Stamatisa Sklirisa, kao i radovi učesnika Likovne kolonije u Velikoj Hoči nastali od 2003. do 2007. godine.
  © Foto : Prizrenska Bogoslovija
  Novi album prizrenskih bogoslova krase likovni radovi čuvenog ikonopisca Stamatisa Sklirisa, kao i radovi učesnika Likovne kolonije u Velikoj Hoči nastali od 2003. do 2007. godine.

  Novi život iz pepela

  „Pesme Stare Srbije“ snimljene su u muzičkom studiju „Košnica“ u Kruševcu, a pored orkestra i hora, kojim rukovodi Ristić, u njegovom nastanku učestvovali su kao gosti i Danica Crnogorčević, đakonica iz Crne Gore, etno grupa „Božuri careva grada“ iz Kruševca i Natalija Mihajlović, Ruskinja iz Krasnodara, supruga prizrenskog đakona i profesora Nemanje Mihajlovića.

  „Naši ljudi, prijatelji iz Amerike, od početka su sa simpatijom pratili i podržavali naš trud i podsticali nas da nastavimo. ’Pesme iz Stare Srbije‘ prihvaćene su sa oduševljenjem. Radujemo se zbog činjenice da na ovaj način možemo da prenesemo makar deo atmosfere i raspoloženja u kome živimo i radimo, ne dozvoljavajući da nas savladaju objektivno teške okolnosti na Kosovu i Metohiji, našoj zavetnoj Zemlji, na kojoj se stradalo i svedočilo, ali i na kojoj se rađa novi život iz pepela“, kaže profesor Ristić za Sputnjik.

  Prepoznatljivi po vedrom duhu, mladi bogoslovi tokom boravka u SAD nisu pevali samo u crkvi, već, kao što to uvek čine, na svakom mestu, jer kako kažu — Boga treba slaviti uvek i svuda. Tako se na svečanom ručku posle zajedničke molitve u San Francisku orilo „Oj Kosovo, Kosovo“.

  Knjižica sa tekstovima

  Kako bi pružili priliku mladima da se upoznaju sa našim duhovnim i kulturnim nasleđem, bogoslovi su štampali knjižicu tekstova koja prati album. Za likovnu opremu albuma zasluge pripadaju grčkom teologu, ikonopiscu i slikaru Stamatisu Sklirisu i učesnicima likovne kolonije u Velikoj Hoči, koja je radila u periodu od 2003. do 2007. godine.

  „Javljaju nam se prijatelji iz gradova širom Srbije i sveta, koji bi želeli da prizrenski bogoslovi dođu i predstave svoj novi album, međutim, budući da je počela nova školska godina, a sa njom i redovne nastavne aktivnosti i obaveze, kako za đake, tako i za profesore, teško da ćemo ići bilo gde u tom periodu iz carskog Prizrena, koga smo se itekako uželeli“, kaže profesor Ristić.

  Bogoslovi veruju da njihov novi album može biti i jedan od razloga da se neko uputi u Prizren, jer će neko vreme disk moći da se kupi samo u carskom gradu pored Bistrice, koga pesmom slave na svim meridijanima.

  Tagovi:
  album, novi, liturgija, pesme, Ruska pravoslavna crkva, SPC, Prizrenska Bogoslovija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga