18:11 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 213
  Pratite nas

  Ministar inostranih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif obavestio je šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da Teheran počinje treću etapu smanjivanja obima svojih obaveza propisanih nuklearnim sporazumom.

  U pismu koje je uputio Mogerinijevoj Zarif je, međutim, naveo da je Teheran spreman da nastavi dijalog sa zemljama koje su ostale u Zajedničkom sveobuhvatnom planu dejstava u vezi s iranskim nuklernim programom (Rusija, Kina, Francuska, Nemačka, Velika Britanija).

  „U želji da pokaže dobre namere, Iran je spreman za dijalog na svim nivoima sa zemljama koje su ostale u Zajedničkom sveobuhvatnom planu dejstava u vezi s iranskim nuklearnim programom“, saopštio je portparol Ministarstva inostranih poslova Irana Abas Musavi, prenoseći sadržaj pisma koje je Zarif uputio Mogerinijevoj.

  Šef iranske diplomatije je dodao da će se Iran vratiti ispunjavanju svih obaveza iz Sporazuma, čim se ostale potpisnice dokumenta vrate poštovanju svojih obaveza.

  Zarif je kao razlog prelaska na treću etapu naveo posledice istupanja SAD iz Sporazuma, obnavljanje sankcija Iranu, kao i nesposobnost Velike Britanije, Nemačke i Francuske da ispune obaveze koje su preuzele na sebe.

  Detalje ovih mera kasnije će saopštiti Organizacija za atomsku energiju Irana, naveo je Musavi.

  Predsednik Irana Hasan Rohani saopštio je ranije da će Teheran 6. septembra  pristupiti trećoj etapi smanjivanja obima svojih obaveza u okviru nuklearnog sporazuma. Prema njegovim rečima, zemlja će prestati da poštuje ograničenja za nuklearna istraživanja.

  Rohani je 8. maja saopštio da Teheran obustavlja deo obaveza iz nuklearnog sporazuma i da drugim učesnicima u tom sporazumu daje60 dana da se vrate njegovom ispunjavanju.

  Dva meseca kasnije Teheran je prešao na drugu etapu, objavivši da će prestati da poštuje ograničenja o obogaćivanju uranijuma. Iran je obećao da će na svakih 60 dana smanjivati obim svojih obaveza propisanih Sporazumom, ukoliko se drugi učesnici ne budu pridržavali postignutog dogovora. Novi 60-dnevni rok istekao je 5. septembra.

  Problem iranskog nuklearnog programa zaoštrio se posle jednostranog istupanja SAD iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava 8. maja prošle godine i uvođenja ekonomskih sankcija Teheranu.

  Iran tvrdi da se ostali učesnici u Sporazumu, a pre svega evropske zemlje, ne pridržavaju u punoj meri obaveza iz ekonomskog dela Sporazuma, zbog čega dokument u sadašnjoj formi nema smisla.

  Tagovi:
  iranski nuklearni sporazum, Muhamed Džavad Zarif
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga