10:04 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 03
  Pratite nas

  Vlasti Japana preporučile su višemilionskom stanovništvu u oblastima južno od Tokija da bude spremno na evakuaciju, zbog približavanja tajfuna „Faksaj“.

  Kako javlja televizija NHK, informaciju o evakuaciji dobilo je više od dva miliona stanovnika prefektura Šizuoka i Kangava. Za 4.000 njih izdata je preporuka za evakuaciju, a ostalima je naloženo da budu spremni za moguću evakuaciju.

  ​Prema saopštenju Glavne meteorološke službe u zemlji, tajfun „Faksaj“, koji je 15. tajfun ove sezone, trenutno se nalazi na 170 kilometara južno od ostrva Ošima i kreće se u pravcu sever-severozapad brzinom od 30 kilometara na čas. Pritisak u centru ciklona iznosi 965 hektopaskala. Brzina vetra u centru iznosi 40 metara u sekundi, sa naletima do 60 metara u sekundi. Visina talasa na moru može dostići 10 metara.

  Zbog lošeg vremena otkazano je 206 domaćih i međunarodnih letova u nedelju uveče i ponedeljak ujutro sa tokijskih aerodroma „Narita“ i „Haneda“. Takođe je objavljeno da je otkazano najmanje 117 brzih vozova, koji u večernjim časovima saobraćaju između Tokija i Osake.

  ​Očekuje se da će se tajfun približiti Tokiju u ponedeljak u večernjim časovima. Sinoptičari upozoravaju da se u oblasti Kanto, gde se nalazi glavni grad Japana, očekuje i do 300 milimetara padavina, a brzina vetra može dostići i 40 metara u sekundi.

  Zbog ciklona u Tokiju u jutarnjim časovima biće zaustavljen železnički saobraćaj na linijama Šonan-Šindžuku, Ueno-Tokio, Kejo, Odakju i drugim. Promene će se odraziti i na neke linije tokijskog metroa.

  Tagovi:
  evakuacija, tajfun, Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga