17:40 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 290
  Pratite nas

  Sedam južnoameričkih zemalja postiglo je dogovor kako bi zaštitile sliv reke Amazon, usled sve veće zabrinutosti posle ogromnih požara u najvećoj tropskoj šumi na svetu.

  Bolivija, Brazil, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Peru i Surinam potpisali su dogovor da se uspostavi satelitsko praćenje budućih katastrofa, prenosi Tanjug.

  Na samitu u Kolumbiji, predstavnici tih zemalja dogovorili su i pokretanje velike akcije pošumljavanja.

  Više od 80.000 požara izbilo je u tropskim prašumama Amazonije ove godine.

  „Ovaj sastanak je uspostavio koordinacioni mehanizam za predsednike zemalja koje dele ovo bogatstvo — Amazoniju“, rekao je kolumbijski predsednik Ivan Duke, domaćin samita u Leticiji.

  Peruanski predsednik Martin Vizkar je rekao da nije dovoljna samo dobra volja.

  Sedam zemalja se složilo da treba da se uloži više napora u obrazovanje i poveća uloga autohtonih zajednica, prenosi Bi-Bi-Si na srpskom jeziku.

  Zemlje su u Leticiji predstavljali su predsednici, potpredsednici i ministri, a Žair Bolsonaro, desničarski predsednik Brazila, učestvovao je preko video-linka, jer se pripremao za operaciju.

  Amazonija je veliki proizvođač ugljen-dioksida koji usporava tempo globalnog zagrevanja i 60 odsto njene površine nalazi se u Brazilu.

  Prema podacima nacionalnog Instituta za svemirska istraživanja, broj požara između januara i avgusta 2019. dva puta je veći nego u istom periodu prošle godine.

  Bolsonaro je suočen sa oštrim kritikama sa svih strana zbog propusta u zaštiti regiona. Zaštitnici životne sredine smatraju da je njegova politika dovela do porasta požara ove godine.

  Tagovi:
  požar, Brazil, Amazonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga