21:37 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1162
  Pratite nas

  NATO smatra da najsavremenije rusko raketno oružje može biti obuhvaćeno rusko-američkim Sporazumom o smanjenju strateškog naoružanja, saopštila je zamenica generalnog sekretara Alijanse Rouz Getemiler.

  „Vidim da obe strane poštuju sporazum SNV-3. Što se tiče ostalih dogovora, to je pitanje političke volje. Videćemo šta će odlučiti Moskva i Vašington“, rekla je Getemilerova, komentarišući izglede za strateški dijalog.  

  Istovremeno, ona je ocenila da čak i najnapredniji sistemi koje je ruski predsednik predstavio u martu 2018. godine mogu biti uključeni u Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja putem odredbi o novim vrstama naoružanja.

  „Moramo da razmišljamo i o tome, kako da pristupimo još složenijem pitanju i kako da u budućnosti proverimo prisustvo ili odsustvo nuklearnih bojevih glava na konkretnim nosačima. Na primer, ako želimo da kontrolišemo nestrateško nuklearno oružje, mi moramo da rešimo taj problem, jer takvi sistemi često imaju dvostruku namenu. Na primer, ruski sistemi ’Iskander‘ mogu da nose kako obične, tako i nuklearne bojeve glave“, objasnila je Getemilerova.

  Ruski predsednik Vladimir Putin je 1. marta 2018. godine obavestio javnost o novim vrstama strateškog naoružanja, uključujući i hiperzvučne sisteme „Kinžal“, „Avangard“, „Burevesnik“, laser „Peresvet“, kao i podvodne bespilotne letelice na nuklearni pogon „Posejdon“.

  Ranije je šef Pentagona Mark Esper izjavio da bi u slučaju produženja Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, on trebalo da obuhvati sve nove vrste ruskog naoružanja.

  Tagovi:
  SNV, Vašington, Moskva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga