02:57 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2345
  Pratite nas

  Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen smatra da bi gruzijske vlasti trebalo da razmotre pristupanje Alijansi bez Abhazije i Južne Osetije.

  „Ako Gruzija treba da postane buduća članica NATO, vi morate da nastavite sa reformama demokratije i borbom protiv korupcije, da obezbedite slobodu govora i da zaštitite manjine. Smatram da bi trebalo da započnete diskusiju o tome da li će za vas biti prihvatljivo da postanete članica NATO-a bez Abhazije i Južne Osetije“, kazao je Rasmusen na međunarodnoj konferenciji u Tbilisiju.

  Predstavnik opozicione stranke „Evropska Gruzija“ Otar Kahidze smatra predlog Rasmusena zanimljivim i da bi vlasti trebalo da razmotre to pitanje.

  Istovremeno, lider parlamentarne većine Gija Voljski je rekao da je to komplikovana tema, kao i da se nijedna politička snaga neće odreći tih teritorija.

  „Prijem Gruzije u bilo koju međunarodnu organizaciju trebalo bi da se odvija u granicama koje priznaje međunarodna zajednica, uključujući i NATO“, istakao je Voljski.

  Rešavanje teritorijalnih sukoba je jedan od kriterijuma za ulazak u NATO. Međutim, nakon oružane agresije Tbilisija na Chinvali u avgustu 2008. godine Abhazija i Južna Osetija su dobile nezavisnost, koju su priznali Rusija i niz drugih zemalja.

  Tagovi:
  Južna Osetija, Abhazija, Gruzija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga