02:42 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 116
  Pratite nas

  Teheran nema potpunu saradnju sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju, a to ukazuje na mogućnost da Iran poseduje neprijavljene nuklearne materijale i da se bavi neprijavljenim aktivnostima u toj sferi, napisao je državni sekretar SAD Majk Pompeo na Tviteru.

  „Iranski režim i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju ne sarađuju u potpunosti, a to povlači pitanja o mogućim neprijavljenim nuklearnim materijalima ili delatnosti (u nuklearnoj sferi). To se uklapa u 40-godišnji iranski model laži. Svet neće pasti na to. Zatvorićemo iranskom režimu sve putanje do nuklearnog oružja“, objavio je Pompeo.

  Nedavno je Iran saopštio da počinje treću etapu smanjivanja obima svojih obaveza propisanih nuklearnim sporazumom. Ministar inostranih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif je kao razlog prelaska na treću etapu naveo posledice istupanja SAD iz Sporazuma, obnavljanje sankcija Iranu, kao i nesposobnost Velike Britanije, Nemačke i Francuske da ispune obaveze koje su preuzele na sebe.

  Prema podacima agencije „Frans pres“, Međunarodna agencija za nuklearnu energiju je nakon provera saopštila da je 7. septembra Iran instalirao 22 centrifuge tipa IR-4, jednu IR-5, 30 centrifuga tipa IR-6 i tri IR-6s. Centrifuge su navodno postavljene u nuklearnom objektu u Natanzu.

  Tagovi:
  nuklearni sporazum, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga