22:46 15 Novembar 2019
Slušajte Sputnik

  Američka ratna mornarica se hvali novim moćnim oružjem na Pacifiku (foto)

  Brynn Anderson
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1264
  Pratite nas

  Savremeni ratni brod američke mornarice, koji plovi vodama Tihog okeana opremljen novim oružjima, mogao bi da promeni odnos snaga u nestabilnim područjima kao što je Južnokinesko more, smatraju analitičari.

  „USS Gabrijel Gifords“ je brzi ratni brod opremljen novim krstarećim projektilima koji lete iznad površine mora i stoga ih je teško opaziti na radaru, te bespilotnim helikopterom koji projektilima pomaže u ciljanju.

  Projektili su napravljeni tako da mogu da manevrišu i izbegavaju neprijateljsku odbranu.

  Portparol američke Treće flote potvrdio je te informacije za Si-En-En i istakao da će to oružje povećati borbenu moć američke ratne mornarice.

  SAD i Kina međusobno se optužuju za naglu militarizaciju Južnokineskog mora, područja u kojem mnoge zemlje ističu svoje interese, ali većinu tog mora pokriva Kina.

  „USS Gabrijel Gifords“ prvi je ratni brod opremljen novim projektilima za pomorski napad, a u planu je opremanje više od 30 brodova tim novim naoružanjem.

  Reč je o brodovima koji mogu da manevrišu u plićim morima i oko ostrva i priobalnih područja, prenosi Tanjug.

  ​Novi projektili razvijeni su prvobitno za norvešku vojsku i uspešno su testirani na američkom ratnom brodu Koronado 2014, a Amerika ih je kupila 2018. godine preko kompanije „Raytheon“.

  Novi projektili imaju domet veći od 160 kilometara, što je 30 odsto više u odnosu na domet projektila „harpun“, koje je američka ratna mornarica koristila do sada.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga