20:09 20 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1275
  Pratite nas

  Savremeni ratni brod američke mornarice, koji plovi vodama Tihog okeana opremljen novim oružjima, mogao bi da promeni odnos snaga u nestabilnim područjima kao što je Južnokinesko more, smatraju analitičari.

  „USS Gabrijel Gifords“ je brzi ratni brod opremljen novim krstarećim projektilima koji lete iznad površine mora i stoga ih je teško opaziti na radaru, te bespilotnim helikopterom koji projektilima pomaže u ciljanju.

  Projektili su napravljeni tako da mogu da manevrišu i izbegavaju neprijateljsku odbranu.

  Portparol američke Treće flote potvrdio je te informacije za Si-En-En i istakao da će to oružje povećati borbenu moć američke ratne mornarice.

  SAD i Kina međusobno se optužuju za naglu militarizaciju Južnokineskog mora, područja u kojem mnoge zemlje ističu svoje interese, ali većinu tog mora pokriva Kina.

  „USS Gabrijel Gifords“ prvi je ratni brod opremljen novim projektilima za pomorski napad, a u planu je opremanje više od 30 brodova tim novim naoružanjem.

  Reč je o brodovima koji mogu da manevrišu u plićim morima i oko ostrva i priobalnih područja, prenosi Tanjug.

  ​Novi projektili razvijeni su prvobitno za norvešku vojsku i uspešno su testirani na američkom ratnom brodu Koronado 2014, a Amerika ih je kupila 2018. godine preko kompanije „Raytheon“.

  Novi projektili imaju domet veći od 160 kilometara, što je 30 odsto više u odnosu na domet projektila „harpun“, koje je američka ratna mornarica koristila do sada.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga