06:18 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 231
  Pratite nas

  Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da izjava premijera Izraela Benjamina Netanijahua o tome da namerava da proširi suverenitet Izraela na Jordansku dolinu može da izazove eskalaciju sukoba i da ugrozi nade za mir.

  „Moskva je obratila pažnju na izjavu premijera Izraela Benjamina Netanijahua o nameri da proširi suverenitet Izraela na Joradnsku dolinu, koja je izvala oštre negativne reakcije u arapskom svetu. Delimo zabrinutost povodom takvih planova izraelskog rukovodstva, čija bi realizacija mogla da dovede do nagle eskalacije napetosti u regionu i da ugrozi nade za uspostavljanje dugoročnog mira između Izraela i arapskih suseda“, navedeno je u saopštenju.

  Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je 10. septembra saopštio da će Vlada Izraela proširiti suverenitet Izraela na Jordansku dolinu, a prvi koraci u tom pravcu planirani su nakon formiranja nove Vlade, posle parlamentarnih izbora koji će biti održani 17. septembra.

  Ministarstvo inostranih poslova Rusije je podsetilo da je stav Moskve da treba postići „kompleksno političko rešenje palestinsko-izraelskog sukoba na osnovu koncepcije stvaranja dve države za dva naroda u granicama iz 1967. godine“.

  „Jedini pouzdan put rešavanja svih postojećih protivrečnosti prolazi kroz direktne pregovore Izraelaca i Palestinaca na osnovu poznate međunarodno-pravne baze, koja sadrži odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ’Madridske principe‘ i Arapsku mirovnu inicijativu“, navedeno je u saopštenju.

  Tagovi:
  Izrael, Ministarstvo inostranih poslova RF
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga