02:44 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1184
  Pratite nas

  Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da će konačno saopštiti ime saudijskog funkcionera koji je bio umešan u napade 11. septembra 2001. godine.

  Predstavnici Ministarstva pravde SAD su rekli su da će informacije o tome razmeniti s advokatima koji predstavljaju porodice žrtava, prenosi hrvatski portal „Indeks“.

  Čak 15 od 19 otmičara aviona koji su izveli terorističke napade imali su državljanstvo Saudijske Arabije. Komisija koju je 2004. godine osnovao Kongres SAD nije našla dokaze da su saudijske vlasti finansirale Al Kaidu.

  Međutim, u izveštaju FBI iz 2012. godine navodi se da su tri saudijska funkcionera, među kojima su Fahad el Tumairo i Omar Ahmed el Bajomi, pomagali neke od napadača nakon što su došli u Sjedinjene Američke Države.

  Porodice žrtava su tužile saudijske vlasti i traže da se otkrije identitet i trećeg funkcionera.

  Ovog 11. septembra obeleženo je 18. godišnjica od otmice američkih aviona i napada u kojima su poginule 2.983 osobe.

  Povodom te godišnjice novinar Garet M. Graf objavio je knjigu „Jedini na nebu: Usmena istorija o 11. septembru“. Knjiga se temelji na transkriptima poziva na broj 911 i audio-snimcima iz pilotske kabine od 11. septembra, kao i na arhivskim razgovorima sa ključnim učesnicima, vođenim nakon 2002. godine, i dodatnim originalnim intervjuima koje je sve do prošlog proleća vodio autor knjige.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga