22:36 05 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  31063
  Pratite nas

  Ministar energetike Saudijske Arabije Abdel Aziz bin Salman potvrdio je da je zbog jučerašnjeg napada na naftne objekte Kraljevine proizvodnja nafte u zemlji opala za 50 odsto, javlja agencija „SPA“.

  Ministar precizira da su „eksplozije dovele do prekida isporuka sirove nafte, i to količine od 5,7 miliona barela, što je oko 50 odsto proizvodnje kompanije“. Deo tih gubitaka će biti nadoknađen iz rezervi. Osim toga, ukazuje da je teroristički napad doveo do smanjenja proizvodnje gasnog kontenzanta za oko 2 milijarde kubnih metara, a taj kontenzant se koristi za proizvodnju 700.000 barela tečnog prirodnog gasa, što će prepoloviti zalihe etana i tečnog prirodnog gasa.

  Ministar je rekao da je 14. septembra u 3 časa i 31 minut i u 3 časa i 42 minuta ujutru u fabrikama nacionalne nafte kompanije „Saudi Aramko“ došlo do nekoliko eksplozija.

  „Teroristički napadi su doveli do privremenog prekida proizvodnje u preduzećima u Abkaiku i Hurajsu. U ovom trenutku kompanija se bavi procenama štete i tokom narednih 48 časova će predstaviti podatke o posledicama napada“, rekao je Abdel Aziz bin Salman.

  „Među zaposlenima u firmi nema povređenih“, naglasio je ministar.

  Jemenski pobunjenici Huti su preuzeli odgovornost za napade dronovima na pogone kompanije „Saudi Aramko“.

  Tagovi:
  Jemen, nafta, Saudijska Arabija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga