06:12 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 460
  Pratite nas

  Bivši pripadnik američke specijalne službe Edvard Snouden je u svojim memoarima, koje je objavio pod naslovom „Permanent Record“, otkrio da nije mogao više da posmatra nekontrolisani rad specijalnih službi, zbog čega je krenuo da objavljuje tajna dokumenta njihovog rada.

  „Ustavni sistem funkcioniše u celini, samo ako sve tri njegove grane rade kako treba. Kada sve tri prestanu da rade, namerno i koordinisano, rezultat postaje bezakonje. Shvatio sam da sam nenormalan, misleći da će Vrhovni sud ili Kongres ili predsednik Obama, koji se distancirao od administracije Džordža Buša mlađeg, ikada tražiti odgovornost obaveštajnih službi za bilo šta“, piše Snouden.

  „Došlo je vreme da se prihvati činjenica da su obaveštajne službe iznad zakona. Obaveštajne službe su prihvatile pravila našeg sistema bolje nego ljudi koji su ga stvorili i iskoristile su to znanje za svoje ciljeve. One su ’hakovale‘ Ustav“, ubeđen je Snouden.

  Snouden smatra da je jedini adekvatan odgovor na prekršaje ove veličine bio — otkrivanje tajnih programa.

  „Potpuno otkrivanje aparata masovnog praćenja, i to ne praćenja mene, već medija, četvrte grane američke vlasti, koja je zaštićena Ustavom — to je bio jedini odgovor, adekvatan veličini prekršaja“, objasnio je Snouden svoju odluku.

  Memoari Snoudena će izaći u javnost 17. septembra.

  Podsećamo da Edvard Snouden živi u Rusiji, gde je dobio privremeni azil, pod uslovom da prekine delatnost protiv SAD. U avgustu 2014. godine je dobio trogodišnju boravišnu vizu u Rusiji, koja mu omogućava da putuje samo unutar njenih granica. U januaru 2017. godine mu je ta viza produžena do 2020. godine.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga