11:08 05 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1247
  Pratite nas

  Nakon gašenja kompanije „Krio sejv“, švajcarske banke za matične ćelije, genetski materijal koji su roditelji iz Srbije ostavili ovoj firmi na čuvanje prebačen je u Poljsku, piše „Blic“.

  Ovu kompaniju je zbog problema sa kojima se susretala otkupila poljska banka matičnih ćelija „Famikord“, u koju je navodno transportovano oko 250.000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarskoj, a brojne malverzacije dovele su do toga da švajcarsko Ministarstvo zdravlja „Krio sejvu“ oduzme licencu za rad, navodi list.

  Predstavništvo ove banke matičnih ćelija u Srbiji je zatvoreno, a porodice koje su dale na hiljade evra ostale su bez odgovora.

  Kako navodi „Blic“, stigao je tek po koji imejl u kome se navodi da je „Krio sejv“ sklopio ugovor sa svojim podizvođačem PBKM, čija je evropska laboratorija u Varšavi.

  Suma koju su roditelji izdvajali kreće se od 1.580 do 1.780 evra u zavisnosti od izabranog paketa, prema informacijama sa njihovog zvaničnog sajta.

  Prema pisanju „Novosti“, samo roditelji u Srbiji poverili su između 8.000 i 10.000 uzoraka matičnih ćelija svoje dece i za čuvanje na 20 godina platili po 1.800 evra. Ima indicija da ovi uzorci nisu ni uzeti po predviđenoj proceduri bez koje bolnice odbijaju da ih u slučaju potrebe koriste, navodi list.

  Do dobijanja zvaničnog obaveštenja o statusu kompanije „Krio sejv“, Uprava za biomedicinu Srbije obavestila je direktore zdravstvenih ustanova koje imaju porodilišta da stave van snage ugovore sa ovom kompanijom.

  I „Novosti“ navode da su svi uzorci iz „Krio sejva“, oko 250.000, prebačeni u poljsku „Famikord banku“. Neki tvrde da bi bez toga deponovane ćelije propale, jer je „Krio sejv“ ostao i bez tečnog azota pomoću kojeg se one čuvaju na minus 180 stepeni.

  Advokat Rastko Petaković je angažovao istražitelje u Švajcarskoj da provere poslovanje ove banke, čija ispostava u Srbiji od 2017. godine u više navrata bila u finansijskoj blokadi.

  On kaže i da su ćelije njegovog i još jednog deteta iz Srbije propale jer su transportovane na neodgovarajući način.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga