21:01 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 130
  Pratite nas

  Ustavni odbor Sirije sastaće se tokom narednih nedelja, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

  „Drago mi je što mogu da objavim da je postignut sporazum između Vlade Sirije i sirijske pregovaračke komisije o poverljivom, uravnoteženom i sveobuhvatnom ustavnom odboru, koji će podržati UN u Ženevi“, rekao je Gutereš.

  „Moj specijalni izaslanik (za Siriju, Geir Pedersen) doprineo je sporazumu u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti 2254 (iz 2015) i sazvaće ustavni odbor u narednim nedeljama“, dodao je generalni sekretar.

  „Cenim diplomatsko učešće vlada Rusije, Turske i Irana za pružanje podrške (usmerene na) postizanje sporazuma“, dodao je Gutereš.

  On je napomenuo da veruje da stvaranje odbora može i treba da bude početak političkog izlaska iz sukoba prema rešenju koje će odgovoriti na legitimne želje svih Sirijaca.

  Gutereš je 18. septembra izjavio da je između svih strana postignut dogovor u vezi sa sastavom ustavnog odbora Sirije i da je u toku rad na utvrđivanju mandata ovog organa.

  Od 2011. godine traje građanski sukob u Siriji. Godine 2014. počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, koji svoje operacije protiv DAEŠ-a u regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija. Vašington podržava tzv. umerenu opoziciju i zalaže se za smenu vlasti u Siriji. Rusija, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara Asada od 2015. godine sprovodi vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila o porazu DAEŠ-a i početku povlačenja svojih jedinica sa teritorije Sirije.

  Trenutno je na prvom planu političko rešenje, obnova Sirije i povratak izbeglica.

  Rešavanje situacije u Siriji se razmatra na Astanskoj i Ženevskoj platformi, a Kongres sirijskog nacionalnog dijaloga održan u Sočiju 30. januara 2018. bio je prvi pokušaj okupljanja širokog spektra učesnika na jednoj pregovaračkoj platformi. Glavni rezultat Kongresa bila je odluka o formiranju ustavnog odbora koji će raditi u Ženevi i čiji osnovni zadatak treba da bude priprema ustavne reforme.

  Tagovi:
  UN, ustavni odbor, Antonio Gutereš
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga