18:14 12 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3795
  Pratite nas

  Britanski premijer Boris Džonson poručio je opozicionoj Laburističkoj partiji i njenom lideru Džeremiju Korbinu da ili pokušaju da ga svrgnu sa vlasti ili da se drže po strani i dozvole njegovoj vladi da obavi do kraja izlazak Velike Britanije iz EU.

  „Ovaj parlament mora ili da se drži po strani ili da obezbedi izglasavanje nepoverenja (vladi) i konačno dočeka dan kada će se obračunati sa glasačima“, rekao je sinoć Džonson u govoru u parlamentu koji je pratila galama ostalih poslanika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Rojters.

  Džonson je rekao da je Parlament „paralisan“, a da opozicija želi da zemlja „zauvek ostane u orbiti EU“, prenosi RT. Usledili su glasni uzvici negodovanja opozicionih poslanika, od kojih se, kako prenosi RT, tresao Parlament.

  ​Korbin je na to odgovorio Džonsonu da bi, pre svega, trebalo da se pobrine za obezbeđivanje odlaganja „bregzita“ kako bi dobio podršku za nove izbore.

  „Vrlo je jednostavno — ako želite izbore, obezbedite odlaganje (bregzita), i hajde da onda imamo izbore“, poručio je Korbin Džonsonu, koji se u London vratio ranije sa zasedanja Generalne skupštine UN, kako bi prisustvovao zasedanju britanskog parlamenta.

  „Umesto da izađe pred birače, opozicija je podvila rep i pobegla na sud. Uprkos činjenici da sam sledio iste procedure kao i moji prethodnici i najavio program Vlade kroz kraljičin govor, Vrhovni sud je pozvan da se, prvi put u istoriji, umeša. Bez želje da vređam pravosuđe, mislim da je sud pogrešio što se izjasnio o ovom suštinski političkom pitanju“, poručio je Džonson.

  Džeremi Korbin: Ovo je bilo deset minuta hvalisanja opasnog premijera
  © AP Photo / JESSICA TAYLOR
  Džeremi Korbin: Ovo je bilo deset minuta hvalisanja opasnog premijera

  Škotski nacionalisti, laburisti i sve popularnije liberal-demokrate traže odlaganje „bregzita“, pa onda izbore, prenosi RTS.

  Kako prenosi RT, iz parlamenta su se čuli uzvici: „Ostavka!“, „Lažove!“, „Trebalo bi da si u zatvoru!“.

  ​„Premijerovo izlaganje, kao i nezakonita suspenzija Parlamenta — ništavni su, bez efekta i, da citiram Vrhovni sud, trebalo bi da budu opovrgnuti. Ovo je bilo deset minuta hvalisanja opasnog premijera“, istakao je Džeremi Korbin, lider Laburističke stranke.

  Tagovi:
  Bregzit, Džeremi Korbin, Boris Džonson, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga