04:41 29 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1107
  Pratite nas

  Prioritetni pravci u kojima Japan namerava da ojačava svoju odbrambenu sposobnost biće svemir, sajber-prostor i zaštita od elektromagnetnog zračenja, navodi se u Beloj knjizi odbrane za 2019. godinu.

  „Odlučeno je da se radi na stvaranju sistema za praćenje stanja u svemiru, jačanju sposobnosti onesposobljavanja neprijateljskih sistema za upravljanje i komunikaciju, stvaranjem nove specijalne jedinice za svemir, obučavanjem kadrova“, navodi se u dokumentu, koji je u petak predstavljen Vladi.

  U Beloj knjizi je ukazano da Kina i Rusija mogu da sarađuju na jačanju svojih kapaciteta kada je reč o sprečavanju SAD i njihovih saveznika da koriste svemir.

  Takođe se ističe potreba za stvaranjem sistema za upozoravanje na sajber-napad, kao i sistema komandovanja i komunikacije snaga samoodbrane i njihovih mreža, kao i minimiziranje štete u slučaju takvih napada.

  Ciljevi Japana su, između ostalog, temeljno jačanje sajber-odbrane i sprečavanje protivnika da iskoristi sajber-prostor za napad i obučavanje kadrova sa posebnim tehničkim znanjem.

  Pored toga, u tekstu se primećuje da je obezbeđivanje upotrebe elektromagnetnih talasa potrebno za rad radara i za komunikaciju. Istaknuto je da ključne zemlje smatraju da su elektromagnetni napadi način za nanošenje štete neprijateljskim uređajima i stvaranje smetnji vojnoj komandi. S tim u vezi povećavaju svoje sposobnosti i u tom pravcu, navodi se u Beloj knjizi.

  Naročito se ukazuje na sve veću ulogu elektronskog oružja Rusije i Kine.

  Bela knjiga najavljuje da je planirano formiranje specijalne kosmičke jedinice do 2022. godine, kao i reformisanje postojećih kadrova za sajber-bezbednost u jednu jedinicu za sajber-odbranu do 2023. godine.

  Tagovi:
  sajber, odbrana, Rusija, Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga