10:56 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 680
  Pratite nas

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su lideri zemalja Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU) na sastanku Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta odobrili koncept zajedničkog finansijskog tržišta.

  „Danas smo odobrili koncept formiranja zajedničkog finansijskog tržišta EAEU, položivši temelje za obezbeđivanje slobodnog kretanja kapitala i usluga“, rekao je Lukašenko tokom sastanka.

  On je naglasio da je založena osnova za osiguranje slobodnog kretanja kapitala.

  Beloruski predsednik je dodao da organizaciju takvog tržišta treba da prati digitalizacija koja će omogućiti razvoj finansijskih tehnologija i učiniti dostupnijima finansijske usluge.

  Ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio na sednici Saveta da Evroazijski ekonomski savez širi svoju geografiju saradnje i vodi pregovore sa 13 država. On je saopštio da će uskoro stupiti na snagu sporazum o formiranju Jedinstvenog energetskog tržišta zajednice.

  Singapur je potpisao danas sporazum o zoni slobodne trgovine sa EAEU.

  Rad na dokumentu je počeo 2016. godine: države evroazijske „petorke“ su se obavezale da do 2025. godine formiraju zajedničko finansijsko tržište u bankarskoj i osiguravajućoj sferi. Prema sporazumu Saveza, to treba da bude deo globalnog procesa integracije.

  Ranije je saopšteno da koncepcija određuje pravne mehanizme, ključne smerove infrastrukture, kao i instrumente razvoja zajedničkog finansijskog tržišta.

  Tagovi:
  finansijsko tržište, Evroazijski ekonomski savez, Aleksandar Lukašenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga