06:11 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3162
  Pratite nas

  Puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“ povećaće uticaj Rusije na politiku evropskih zemalja i njihovu zavisnost od isporuka prirodnog gasa iz Rusije, izjavio je ministar energetike SAD Rik Peri na marginama međunarodne konferencije o pitanjima evroatlantske energetske saradnje, koja se održava u prestonici Litvanije.

  „Severni tok 2“ će zadati odlučan udar energetskoj diversifikaciji i bezbednosti Evrope. To će ojačati uticaj Rusije na evropsku spoljnu politiku. Evropa će biti više zavisna od prekida snabdevanja“, rekao je on.

  Prema mišljenju američkog ministra, za zemlje koje budu priključne na „Severni tok 2“ gasovod će postati jedini izvor prirodnog gasa iz jedne zemlje duž jedne rute preko „zavisnih zemalja, koje će Moskva pokušati da potčini svojoj volji“.

  Ministar je predložio alternativu u vidu snabdevanja iz SAD.

  „Isporuke tečnog prirodnog gasa iz SAD mogle bi da ojačaju energetsku bezbednost Evrope“, istakao je Peri.

  Pored toga, puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“ omogućiće Rusiji da zaobiđe tranzit gasnih sirovina preko Ukrajine, priznao je Peri.

  „Moskva bi mogla da prekine taj tranzit do kraja ove decenije“, dodao je on.

  Prema rečima američkog ministra, SAD nameravaju da aktivnije sarađuju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope u energetskom sektoru.

  „Biće formirane četiri radne grupe koje će se baviti pitanjima energetske efikasnosti i obnovljivih resursa, nuklearne energije, bezbednih isporuka i zaštite kritične infrastrukture“, rekao je Peri.

  Tagovi:
  Evropa, gas, turski tok, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga