08:03 04 April 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 931
  Pratite nas

  Američki vojni avion F-16 srušio se danas u predgrađu Trira na zapadu Nemačke. Pilot aviona se bezbedno katapultirao i kasnije je prevezen u bolnicu. Američki avioni stacionirani su u bazama širom kontinentalne Evrope od kraja Drugog svetskog rata, a današnji incident nije prvi koji se desio.

  Avio-baza „Špangdalem“ nalazi se u blizini opštine Špangdalem u državi Rajna-Palatinat između nemačkih gradova Bitburg, Trir i Vitlih. U Špangdalemu je smeštena 52. lovačka eskadrila američkog Ratnog vazduhoplovstva i uključuje 24 lovačka aviona F-16.

  ​Eksadrila izvršava zadatke u konfliktnim situacijama, uključujući i takozvane misije „SEAD“ (Suppression of Enemy Air Defenses), kao i „Vild visel“ — zadatke suzbijanja protivvazdušne odbrane protivnika.

  Osim toga, avio-baza služi i za pretovarivanje tereta kada je reč o transportnim avionima.

  Američki avioni F-35A Lajtning II na pisti vojne baze Špangdalem u Nemačkoj
  Američki avioni F-35A "Lajtning II" na pisti vojne baze Špangdalem u Nemačkoj

  U avio-bazi služi oko 4.000 američkih vojnika, 1.000 civila, a tu se nalazi i otprilike isti broj članova njihovih porodica. U bazi radi i oko 800 nemačkih radnika.

  „Špangdalem“ su osnovali francuski vojnici 1951. godine, a početkom 90-ih godina bazu su dobili na raspolaganje Amerikanci, koji su i dovršili njenu izgradnju.

  Nesreće u blizini baze:

  - 14. septembra 2006. godine nedaleko od baze srušio se lovac F-16, koji je zakačio stub tokom leta. Pilot se katapultirao i preživeo.

  - 1. aprila 2011. godine na 25 kilometara od baze srušio se avion „Ferčajld A-10C“ „Tanderbolt II“ američkog Ratnog vazduhoplovstva. Pilot je takođe preživeo, jer se katapultirao na vreme.

  - 11. avgusta 2015. godine lovac F-16 iz 480. lovačke eskadrile srušio se tokom trenažnog leta i pao u šumu, ali je pilot spasen. Bilo je utvrđeno da je do nesreće došlo zbog kvara.

  Tagovi:
  američka vojna baza, F-16, SAD, amerika, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga