02:39 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  18250
  Pratite nas

  Grčka pravoslavna crkva priznala je carigradskom patrijarhu Vartolomeju pravo da odobrava autokefalnost crkvama, saopštio je po završetku arhijerejskog sabora janinski mitropolit Maksim.

  „Odluka Sabora govori da on priznaje pravo vaseljenskog patrijarha da odobrava autokefalnost i pravo blaženog arhiepiskopa da imenuje (poglavara nekanonske ’nove crkve‘ Ukrajine) Epifanija“, rekao je mitropolit.

  Prema njegovim rečima, jedan od arhiepiskopa je predložio da se prizna autokefalnost ukrajinske nekanonske crkve.

  „Većina arhijereja je potvrdila ono što je usvojeno na stalnom sinodu i ono što je rekao arhiepiskop“, rekao je mitropolit.

  Na pitanje da li će Grčka pravoslavna crkva priznati Epifanija, on je odgovorio: „Odlučili smo da arhiepiskop ima pravo da ga prizna, što znači da će to učiniti“.

  U Kijevu je u decembru 2018. godine obrazovana „nova crkva“ Ukrajine, a to se dogodilo nakon spajanja dve nekanonske crkvene strukture. Za poglavara nove „autokefalne crkve“ izabran je mitropolit Epifanij Dumenko. Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, koju predvodi miropolit Onufrij, odbila je da učestvuje u tom skupu.

  Ruska pravoslavna crkva je navela da je kanonski značaj sabora u Kijevu ništavan, a da je mogućnost da Epifanija priznaju druge pomesne crkve teško izvodljiv zadatak.

  Tagovi:
  vaseljenski patrijarh Vartolomej, "nova crkva" u Ukrajini, Grčka pravoslavna crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga