11:11 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 222
  Pratite nas

  Savet EU ponovio je osudu nelegalnih bušenja koje Turska sprovodi u istočnom Mediteranu blizu Kipra i pozvao je na definisanje mera protiv onih koji su uključeni u ove nelegalne aktivnosti.

  „Savet se na osnovu već obavljenog pripremnog rada slaže da je uspostavljen okvirni režim restriktivnih mera, usmerenih protiv fizičkih i pravnih lica odgovornih ili uključenih u ilegalnu aktivnost bušenja, u cilju eksploatacije ugljovodonika u istočnom Mediteranu, i poziva Visokog predstavnika i Komisiju da predstave predloge u tom smislu“, navodi se u zaključcima Saveta EU, a prenosi Tanjug.

  Šefovi EU diplomatija su na sastanku u Luksemburgu još jednom potvrdili svoju solidarnost sa Kiprom i podsetili su da se razgraničenje „ekskluzivnih ekonomskih zona i kontinentalnog pojasa treba rešavati dijalogom, u dobroj veri, uz puno poštovanje međunarodnog prava i u skladu sa načelom dobrosusedskih odnosa“.

  EU je zbog nelegalnih aktivnosti Turske u potrazi za gasom i naftom u istočnom Mediteranu već suspendovala pregovore sa Ankarom o Sporazumu o vazdušnom saobraćaju i do daljeg odložila sastanke dijaloga na visokom nivou.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga