17:56 12 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2185
  Pratite nas

  Turska bi mogla da bude pozvana na odgovornost za pogubljenja nekoliko kurdskih boraca i jednog političara, koja je izvela jedna Ankari bliska oružana grupa, a ta dela bi mogla biti okarakterisana kao ratni zločin, upozorile su danas Ujedinjene nacije.

  „Pozivamo turske vlasti da odmah pokrenu nezavisnu, transparentnu i nepristrasnu istragu i da privedu odgovorne od kojih se neki mogu identifikovati preko video-snimaka koje su sami objavili na društvenim mrežama“, rekao je portparol UN za ljudska prava Rupert Kolvil.

  On je rekao da taj snimak pokazuje kako pripadnici grupe Ahrar el Šarkija, bliske Turskoj, vrše pogubljenje trojice kurdskih zarobljenika na auto-putu između Hasake i Manbidža 12. oktobra. Istog dana je ubijen i kurdski političar Hevrin Kalaf na istom putu i od strane iste grupe, preneo je Tanjug.

  Prema rečima Kolvila, grupne egzekucije mogle bi se označiti kao ratni zločini, prenosi Rojters.

  „Turska bi kao država mogla da se smatra odgovornom za povrede koje počine pridružene grupe, dok god Turska nad njima ima efektivnu kontrolu ili nad operacijama u kojima se te povrede prava dogode“, rekao je Kolvil.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga