06:27 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 491
  Pratite nas

  Rusija i sirijske vlasti preduzele su neophodne mere za bezbedno povlačenje stranih trupa sa severoistoka Sirije, a evakuacija Amerikanaca se nastavlja, saopštio je na brifingu načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana general-major Aleksej Bakin.

  „Nastavlja se evakuacija snaga Sjedinjenih Američkih Država iz severoistočnih delova Sirije. Američke trupe napustile su baze u mestima Dadat i Um Mijal u okrugu Manbidž u provinciji Alep i uputile se prema sirijsko-iračkoj granici... Sirijske vlasti i ruska komanda preduzimaju sve potrebne mere za bezbedno povlačenje stranih vojnika“, objasnio je Bakin.

  Načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana je istakao da je sirijska vlada uspostavila kontrolu nad okruzima Manbidž u provinciji Alep, Tapka u provinciji Raka, Ain Isa, Kamišlija i Hasaka u provinciji Hasaka.

  Situacija u Siriji na dan 15. oktobar.
  © Foto : ShashkovRO / Ministarstvo odbrane Rusije

  On je dodao da su u Raki i velikom broju naselja u provinciji Dejr el Zor održani mitinzi meštana protiv strane okupacije i kao podrška ponovnom ujedinjenju sa Damaskom.

  „Pozivamo stanovništvo područja koja su ranije bile pod kontrolom oružanih snaga SAD i njihovih saveznika iz međunarodne koalicije da se suzdrže od agresivnih dejstava protiv pripadnika oružanih snaga zapadnih država ili njihovih saveznika“, naglasio je Bakin.

  Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da su američke snage napustile svoje baze u sirijskom mestu Dadatu, severozapadno od sirijskog Manbidža, i uputile se ka granici sa Irakom. Ubrzo nakon što su američke snage napustile ta mesta, u njih je ušla sirijska vojska.

  Autonomna uprava teritorija na severoistoku Sirije zvanično je 13. oktobra objavila da je postigla dogovor sa sirijskim vlastima o raspoređivanju sirijske vojske duž čitave granice sa Turskom, kako bi pružila pomoć u odbijanju napada turske vojske i proturskih grupa.

  Tagovi:
  povlačenje američke vojske iz Sirije, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga