19:59 26 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (156)
  0 301
  Pratite nas

  Dvanaest zatvora sa stranim borcima ostalo je bez straže zbog turske operacije na severu Sirije, što bi moglo izazvati nalet migracije terorista u njihovu domovinu, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

  „Zbog dejstava turske vojske u Siriji bez straže je ostalo osam izbegličkih logora i 12 zatvora za strane borce. To bi moglo dovesti do talasa takozvane obrnute migracije terorista u svoju postojbinu“, rekao je Šojgu na plenarnom zasedanju pekinškog foruma Sjangšan.

  Prema rečima ministra, „postoji potreba za konsolidacijom napora čitave svetske zajednice za suprotstavljanje izazovima terorista, njihovoj ideologiji i propagandi“.

  „Ministarstvo odbrane Rusije je steklo veliko iskustvo u ovoj oblasti, koje smo spremni da podelimo sa našim partnerima u Azijsko-pacifičkom regionu“, precizirao je Šojgu.

  Šojgu je takođe izjavio da postoji porast aktivnosti terorističkih organizacija u Azijsko-pacifičkom regionu.

  „Grupa DAEŠ je nakon poraza u Siriji značajno proširila svoje prisustvo u jugoistočnoj Aziji. Lideri ove kvazidržave izjavljuju o uključivanju Indonezije, Malezije, Singapura, Filipina i delom Tajlanda u sastav kalifata. Kao prednji odredi koriste se militanti koji su se borili u Siriji i vratili u svoju domovinu“, objasnio je Šojgu.

  Prema njegovim rečima „postepeno se formiraju održive veze sa terorističkim grupama u drugim regionima“.

  Da bi postigli svoje ciljeve, ekstremisti primenjuju metode sile čije su žrtve civili. Kao primer za to je teroristički napad koji se ove godine dogodio na Šri Lanki, dodao je on.

  Turska od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ na severoistoku Sirije protiv kurdskih jedinica. Sjedinjene Američke Države i Turska dogovorile su se 17. oktobra o prekidu operacije na 120 sati i povlačenju kurdskih snaga iz 30-km široke tampon-zone na granici između Turske i Sirije, koju Ankara namerava da kontroliše samostalno.

  Tema:
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (156)
  Tagovi:
  zatvori, Sirija, Sergej Šojgu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga