20:43 03 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (156)
  0 317
  Pratite nas

  Ankara nema nameru da pregovara sa snagama samoodbrane sirijskih Kurda, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

  „Nastavićemo da teroriste nazivamo teroristima. Nikada nismo sedeli za pregovaračkim stolom sa terorističkom organizacijom... i nećemo sedeti“, naglasio je Erdogan govoreći u Istanbulu.

  Turski lider je takođe optužio zapadne zemlje koje su osudile operaciju „Izvor mira“ da se solidarišu sa zločincima.

  Situacija na severu Sirije

  Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Ankaru u tom regionu podržava sirijska oružana opozicija.

  Turska avijacija je istog dana bombardovala grad Ras el Ajn i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

  Mnogi zapadni partneri Turske, uključujući Sjedinjene Američke Države, osudili su ovakav korak. Pritom je Vašington, koji je ranije podržavao Kurde u regionalnom sukobu, povukao svoje trupe. Pentagon je naglasio da se nije prijavio za rat sa Ankarom.

  Kurdi i Damask su zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a Asad je pokrenuo vojsku do severne granice i zauzeo nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

  U četvrtak, 17. oktobra, Sjedinjene Američke Države i Turska objavile su da su se složile da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage sa 30-kilometarske tampon-zone na tursko-sirijskoj granici, koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u petak da će Ankara nastaviti operaciju u Siriji ako Sjedinjene Američke Države ne ispune obećanja o povlačenju kurdskih snaga van zone bezbednosti.

  Tema:
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (156)
  Tagovi:
  Turska, Kurdi, Redžep Tajip Erdogan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga