17:31 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (157)
  0 01
  Pratite nas

  Kurdske formacije koje ulaze u sastav Snaga demokratske Sirije napustile su zonu bezbednosti koju je Ankara formirala na severu Sirije, izjavio je američki potpredsednik Majk Pens.

  „Ranije smo dobili saopštenje komandanta SDS-a da su sve njihove oružane snage povučene iz zone bezbednosti pod kontrolom turskih oružanih snaga“, rekao je Pens.

  „Naša komanda i dalje nastavlja da vodi konsultacije sa obe strane. Nadam se da će u najskorije vreme režim prekida vatre biti neprekidno na snazi. Ove konsultacije se nastavljaju“, dodao je on.

  Pens tvrdi da će sporazumi postignuti prošle nedelje u okviru američko-turskih pregovora o stvaranju zone bezbednosti na severu Sirije „obezbediti mir i zaštititi sve stanovnike ovog regiona pogođenog ratom“. Prema njegovim rečima, „tokom poslednjih pet dana očuvan je privremeni režim prekida vatre“. Potpredsednik je još jednom naglasio da se američke trupe stacionirane u Siriji vraćaju kući.

  Turska operacija u Siriji

  Turska od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Američki predsednik Donald Tramp je 7. oktobra saopštio da su američke trupe počele da se povlače sa severoistoka Sirije. 

  Kurdi i Damask su zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a sirijska vojska je prebačena do severne granice i zauzela je nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

  Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije, kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Rok za prekid vatre okončan je u utorak 22. oktobra u 22 časa.

  Tema:
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (157)
  Tagovi:
  povlačenje, kurdski odredi, Sirija, Majkl Pens
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga