12:54 21 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  31004
  Pratite nas

  Peking je izrazio protest Vašingtonu zbog poslednje izjave američkog potpredsednika Majka Pensa o unutrašnjoj i spoljnoj politici Kine, situaciji u Hongkongu i poštovanju ljudskih prava u toj zemlji, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing.

  „Izjava potpredsednika SAD je puna predrasuda i laži, političkih predrasuda i nadmenosti, zbog čega Kina izražava nezadovoljstvo i odlučan protest“, reagovala je Hua Čunjing.

  Ona je dodala da kineski narod u potpunosti podržava razvojni put koji je izabrala država i nikakve sile ne mogu da zaustave napredak Kine.

  Hongkong, Tajvan i Singkjang su isključivo unutrašnja pitanja Kine, koja ne trpe nikakvo strano mešanje. Manja grupa američkih političara pokušava da izvrne činjenice, okleveta Kinu i umeša se u unutrašnje stvari Kine“, ukazala je Hua Čunjing.

  Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine je naglasila da američki političari žele da ometaju dalji razvoj Kine i da na taj način pokušaju da sakriju probleme koje postoje u SAD, uključujući situaciju u zatvorima, slučajeve pucnjave na ulicama, probleme sa oružjem, rasnu diskriminaciju, izlazak iz međunarodnih sporazuma, prekomerne upotrebe sile.

  Juče je Majk Pens izjavio da SAD ne žele konfrontaciju sa Kinom, već saradnju po više pitanja, među kojima su ekonomija, kontrola nad naoružanjem, denuklearizacija Korejskog poluostrva i poštovanje sankcija protiv Irana. Pritom, on je podsetio da SAD smatraju Kinu strateškim i ekonomskim konkurentom i izrazio podršku antivladinim demonstracijama u Hongkongu.

  Tagovi:
  Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga