04:55 10 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Avio-baza Indžirlik u Turskoj

  Savjet za spoljne odnose SAD: Evakuišimo avione iz Turske, vratimo nuklearno oružje u Ameriku

  © AP Photo / Emrah Gurel
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Piše
  21224
  Pratite nas

  „Da Turska danas zatraži članstvo u NATO-u, ona ne bi naišla na ulazna vrata.“

  Čak i ako Turska ostane u NATO-u, Sjedinjene Države i druge članice saveza moraju se odreći svake iluzije da je Turska pouzdan partner“, stoji, između ostalog, u komentaru Savjeta za spoljne odnose, vodeće američke NVO specijalizovane za kreiranje spoljne politike SAD još od 1921. godine.

  „Turska ima tržišnu ekonomiju, ali ne ispunjava nijedan drugi kriterijum za članstvo u NATO. Ipak, NATO u ovom trenutku nema mehanizama za izbacivanje već postojeće članice“, navodi se u članku pod nazivom „Veze između NATO-a i Turske se moraju promijeniti“, u kom se dodatno tvrdi da je „Turska invazija u sjevernoj Siriji poslednji primjer da se ta zemlja razilazi sa NATO vrijednostima“.

  S tim u vezi, citira se i predsjednik Savjeta za spoljne odnose, diplomata Ričard Has, koji se zalaže za to da bi Sjedinjene Države „trebalo da povuku sve nuklearno oružje, da smanje oslanjanje na turske baze i ograniče razmenu obaveštajnih podataka, kao i prodaju oružja“ Turskoj.

  „Vazduhoplovne snage SAD trebalo bi da prebace svoje avione u vazduhoplovnu bazu ’Muvafak Salti‘ u Jordanu i u druge baze u zemljama Persijskog zaliva. Taktičko nuklearno oružje smešteno u Indžirliku trebalo bi ili da bude vraćeno u Sjedinjene Države ili premešteno u pouzdanije zemlje NATO-a“, apeluje se u članku.

  „Vrijeme je da budemo realni u vezi s Turskom, umjesto što pretpostavljamo da odnosi mogu ostati tako bliski kao što su bili tokom Hladnog rata“, zaključuju u Savjetu za spoljne odnose.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga