10:16 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 048
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti Rusiji da obnovi rad svog konzulata u San Francisku, izjavio je prvi zamenik državnog sekretara Džon Salivan na saslušanju u jednom od odbora Senata SAD o svojoj kandidaturi za mesto ambasadora u Moskvi.

  Odgovarajući na pitanje o mogućem obnavljanju rada američkog konzulata u Sankt Peterburgu i ruskog u San Francisku, Salivan je naveo da Vašington i Moskva nastavljaju diskusiju o tim pitanjima.

  Prema njegovim rečima, Rusija odbija da odobri vize Sjedinjenim Američkim Državama, koje su im potrebne da obnove diplomatski sastav.

  „Cena za konzulat u Sankt Peterburgu — zatvorili smo konzulat u San Francisku. I ne planiramo da im dozvolimo da obnove rad konzulata koji je korišćen u druge svrhe pored diplomatskih“, dodao je Salivan.

  Početkom septembra 2017. godine Generalni konzulat Rusije u San Francisku, trgovinsko predstavništvo u Vašingtonu i prostorije trgovinskog predstavništva u Njujorku predati su američkoj strani na zahtev Stejt departmenta. Stejt department ranije je zatražio da se ti objekti zatvore kao odgovor na ruski predlog da se smanji broj zaposlenih u američkoj diplomatskoj misiji u Rusiji. Ruskim diplomatama je tada zabranjen Pristup zgradi Generalnog konzulata. Rusija je te akcije nazvala neprijateljskim potezom i obećala da će ići na sud.

  Tagovi:
  San Francisko, diplomatska misija, vraćanje imovine
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga