14:51 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2856
  Pratite nas

  Nakon više od 40 godina od trenutka lansiranja, svemirska letelica „Vojadžer 2“ ušla je u međuzvezdani prostor, odakle je poslala prve podatke, saopštila je agencija NASA.

  U saopštenju se navodi da je „Vojadžer 2“ napustio heliosferu. Aparat je ušao u međuzvezdani prostor još 5. novembra 2018. godine, na udaljenosti od 18 milijardi kilometara od Zemlje, daleko izvan orbite Plutona. Trebalo je godinu dana da prikupljene informacije stignu do Zemlje i da ih stručnjaci dešifruju.

  U časopisu „Nejčr astronomi“ objavljeno je pet članaka posvećenih događaju, a svaki od njih opisuje rezultate jednog od pet instrumenata „Vojadžera 2“, u koje spadaju detektor magnetnog polja, dva detektora čestica u različitim energetskim rasponima i dva pribora za proučavanje plazme — gasa, koji se sastoji od naelektrisanih čestica.

  „Kombinacija tih rezultata omogućava da se stvori slika svemirskog ’obalnog područja‘, gde se završava prostor oko Sunca, a počinje ogromni okean međuzvezdanog prostora“, ističe se u saopštenju NASA.

  Ranije je za predeo heliosfere izlazio samo jedan svemirski aparat — „Vojadžer 1“, a podaci koji su prikupljeni omogućili su stručnjacima da zaključe da heliosfera štiti Zemlju od oko 70 odsto međuzvezdanog zračenja.

  „Vojadžer 2“ je potvrdio da između heliosfere i međuzvezdanog prostranstva postoji dovoljno jasna granica.

  „Ovi podaci su potvrdili da je međuplanetarni svemirski brod ušao u novu oblast kosmosa“, prenosi NASA.

  Prvobitni cilj oba svemirska aparata bio je da istraže Jupiter i Saturn. Osim toga, „Vojadžer 2“ je izveo let pored Urana i Neptuna, za sada jedinstven u istoriji. Na kraju su oba aparata napustili granice Sunčevog sistema.

  „Vojadžer 1“ sada je udaljen 22 milijarde kilometara od Sunca, a „Vojadžer 2“ 18,2 milijarde kilometara. Svetlost Sunca putuje do „Vojadžera 2“ 16,5 sati, dok svetlost do Zemlje putuje samo osam minuta.

  Tagovi:
  istraživanje, letelica, svemir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga