05:43 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 151
  Pratite nas

  Druga zajednička patrola ruske vojne policije i turske pogranične službe završena je na području sirijsko-turske granice na severu Sirije.

  Pripadnici ruskih i turskih snaga su tokom patrole krenuli sa carinskog prelaza „Ajlišar“, prešli više od 70 kilometara i završili povratkom na početni punkt, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

  Patrola je pregledala situaciju u sirijskim naseljima. Patrola je prešla područje za oko dva časa.

  Patrolu je činilo osam jedinica vojne tehnike — oklopna vozila „Tigar“ ruske vojne policije, oklopna vozila „Kirpi“ turske pogranične službe i oko 50 pripadnika vojske obe zemlje.

  Praćenje stanja konvoja tokom obilaska u realnom vremenu je omogućila bespilotna letelica „Orlan 10“ ruske vojne policije.

  Zajednička patrola odvija se u skladu sa memorandumom između Ruske Federacije i Republike Turske, potpisanim 22. oktobra u Sočiju.  

  Ovo je druga zajednička tursko-turska patrola sirijske granice, a prva u oblasti Kobanija. Prva patrola je prošlog petka išla od carinskog prelaza „Derbesija“ (više od 300 kilometara od Kobanija) i prešla 110 kilometara prema zapadu na šest kilometara od granice. Sve je prošlo bez incidenata.

  Rusko-turski memorandum

  Rusija i Turska su 22. oktobra potpisale memorandum o razumevanju od 10 tačaka, o uvođenju odreda ruske vojne policije i sirijske pogranične službe na sirijsku stranu granice sa Turskom, izvan oblasti zone turske vojne operacije „Izvor mira“.

  Ruska vojna policija i sirijski graničari će pomagati u povlačenju kurdskih odreda i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice.

  Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 29. oktobra saopštio da je povlačenje Kurda završeno pre roka.

  Tagovi:
  Sirija, granica, Turska, ruska vojna policija, patrola
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga