01:11 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 250
  Pratite nas

  Rusija je zabrinuta zbog situacije u vezi sa Zajedničkim sveobuhvatnim akcionim planom o iranskom nuklearnom programu, saopštio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Što se tiče pitanja realizacije Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za rešavanje iranskog nuklearnog programa, veoma smo uznemireni. Ova uznemirenost nije se pojavila danas i juče, nego u maju prošle godine, kada su Sjedinjene Američke Države prkosno objavile o svom povlačenju iz ovog sporazuma“, rekao je Lavrov na konferenciji za medije u Moskvi.

  „Stiče se utisak da iz više razloga, uključujući očigledno jak pritisak Vašingtona, evropske zemlje lagodno pronalaze način da za nastalu situaciju okrive Iran, ignorišući prvobitni uzrok trenutne krize, a to je kategoričan jaz između Sjedinjenih Američkih Država i ovog sporazuma“, smatra Lavrov.

  „Sjedinjene Američke Države ne samo što su prekršile svoje sopstvene obaveze, grubo kršeći međunarodno pravo, već su i prilično arogantno, uz pretnje kaznama i sankcijama, zabranile svim drugim zemljama sveta da realizuju Zajednički sveobuhvatni akcioni plan za iranski nuklearni program“, objasnio je Lavrov.

  „Stoga je Vašington — i u tome je koren problema — zahtevao od svih da ne rade ništa od onog što se očekuje od Irana prema Akcionom planu. Od Irana se traži da učini sve bez izuzetka, a zauzvrat oni ne daju ništa.“

  On je dodao da će Rusija osigurati da sve učesnice poštuju odredbe Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom problemu i potvrđuje spremnost za realizaciju sporazuma.

  Ranije je iranski predsednik saopštio da će Teheran od 6. novembra četvrti put odbiti da ispuni svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma i početi da koristi centrifuge za obogaćivanje uranijuma u postrojenju Fordo ubrizgavanjem gasa. Iran je u sredu počeo da ubrizgava gas u centrifuge u nuklearnom postrojenju u Fordou.

  Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Nemačka) zaključili su 14. jula 2015. istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa — Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, čija implementacija skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije koje su ranije uveli SB UN, SAD i Evropska unija. Plan je stupio na snagu 16. januara 2016. godine.

  Sporazum u svom prvobitnom obliku nije preživeo ni tri godine: Sjedinjene Američke Države su u maju 2018. najavile jednostrano povlačenje iz njega i vraćanje strogih sankcija Iranu. Od tada Vašington neprestano stvara sankcioni pritisak, pokušavajući da dobije ustupke od Teherana.

  Tagovi:
  Sergej Lavrov, Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, nuklearni program Irana, Iran, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga