19:22 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1371
  Pratite nas

  Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Belgija i Holandija dogovorile su se da pojačaju mere bezbednosti Vojno-pomorske flote u južnim regionima Severnog mora i u Lamanšu, prenosi agencija DPA, pozivajući se na zajedničko saopštenje pet zemalja.

  Odluka je donesena na sastanku predstavnika Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Belgije i Holandije u Hamburgu. Pojačana vojna saradnja između ovih zemalja odvijaće se u okviru NATO strukture ČANKOM, koja obuhvata svih pet zemalja.

  U saopštenju se ističe da se strateška situacija u Evropi izmenila poslednjih godina, državni i nedržavni akteri upućuju nove izazove „međunarodnom poretku, koji je zasnovan na pravilima“.

  „Njihova aktivnost je usmerena na slabljenje jedinstva naših demokratija i usmerena je na naše slabe tačke. To se postiže destabilizacijom, ili ulivanjem nepoverenja ljudima u sposobnosti njihovih vlada da ih zaštite“, navodi se u zajedničkom saopštenju zemalja.

  Inspektor Nemačke ratne mornarice Andreas Krauze, koji je ove godine došao na čelo NATO strukture ČANKOM, rekao je da su morski putevi od posebnog značaja za bezbednost i prosperitet Evrope.

  Prema njegovim rečima, „Lamanš i Severno more su vrata u Centralnu Evropu i kapija u Baltičko more“. Stoga zemlje NATO-a treba da jačaju svoje odbrambene sposobnosti.

  Tagovi:
  Lamanš, ruska flota, NATO, Severno more
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga