12:37 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 101
  Pratite nas

  Više od 20.000 terorista sa stranim državljanstvima se možda i dalje nalaze u Siriji i Iraku, izjavio je koordinator grupe za praćenje terorističkih organizacija pri UN Edmund Valter Fiton Braun.

  „Irak i Sirija su bez sumnje iznedrili najveći deo stranih terorista od svih koje smo ikada videli, a brojke značajno premašuju 40.000. Pokušavamo da izračunamo njihov broj, oslanjajući se na podatke država-članica i uzimajući u obzir koliko je militanata eliminisano. Sigurni smo da broj preživelih prevazilazi polovinu (od 40.000), dakle govorimo o više od 20.000 ljudi, a po nekim procenama broj premašuje i 25.000“, rekao je Fiton Braun.

  On je podsetio da će određen broj stranih terorista služiti duge zatvorske kazne u zatvorima u Iraku, Siriji, Turskoj i zemljama odakle su došli, dok će drugi biti osuđeni na kraće zatvorske kazne i biće pušteni na slobodu.

  Fiton Braun je naglasio da će pojedini uspeti da izbegnu pravdu, te da je zabrinjavajući broj terorista koji će u budućnosti predstavljati pretnju.

  On je takođe dodao da grupa za praćenje pri UN smatra da se u sirijskoj provinciji Idlibu nalazi „mnogo više od 10.000 terorista“, koji pripadaju različitim grupacijama, jer treba uzeti u obzir i pristalice i posrednike, uključujući i one koji se nalaze u kampovima na severu Sirije.

  „Govorimo o više od 70.000 samo u El Holu. Drugi kampovi su znatno manji, ali i dalje govorimo o ukupnoj cifri koja iznosi skoro 100.000. To je mnogo ljudi. Naravno, među njima je mnogo žena, dece, neki od njih mogu biti nedužni članovi porodice, ali i to treba staviti pod znak pitanja, jer, kao što znate, mnoge žene su igrale aktivnu ulogu u DAEŠ-u“, zaključio je Fiton Braun.

  Tagovi:
  Irak, UN, teroristička grupa, teroristi, DAEŠ
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga