22:38 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Prevrat u Boliviji (44)
  1058
  Pratite nas

  Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da ostavka predsednika Bolivije Eva Moralesa predstavlja značajan trenutak za demokratiju na zapadnoj hemisferi.

  Tramp je odao priznanje narodu Bolivije zato što je zahtevao slobodu i bolivijskoj vojsci što je poštovala zakletvu da će štititi ustav zemlje.

  „Nakon skoro 14 godina i nedavnog njegovog pokušaja da obori bolivijski ustav i volju naroda, Moralesov odlazak čuva demokratiju i utire put da se čuje glas bolivijskog naroda“, ocenio je Tramp.

  Američki predsednik je dodao da događaji u Boliviji šalju jasan signal Venecueli i Nikaragvi da će „demokratija i volja naroda uvek pobediti“.

  „Korak smo bliže potpuno demokratskoj, prosperitetnoj i slobodnoj zapadnoj hemisferi“, naveo je Tramp.

  Bivši predsednik Ekvadora: Ostavka je prevrat

  Sa druge strane, bivši predsednik Ekvadora Rafael Korea smatra da se ostavka bolivijskog lidera može posmatrati i kao „državni prevrat“.

  „Kada vrhovni komandant oružanih snaga poziva predsednika države izabranog na demokratskim izborima sa mandatom do 2020. godine, da podnese ostavku — kako to drugačije treba da se nazove? Kako bi to nazvali u Boliviji, Belgiji, Kini i drugde? Naravno — državnim prevratom“, naglasio je Korea u izjavi za RT.

  On je precizirao da se ne radi o načelniku svih oružanih snaga, već samo o kopnenim.

  „U pravnoj ustavnoj državi to je neprihvatljivo. Ali, pošto se radnja odvija u Boliviji i protiv Eva Moralesa, svi na ovo zatvaraju oči“, dodao je Korea.

  Evo Morales, prvi domorodac — predsednik Bolivije, podneo je ostavku u nedelju, nakon što ga je na to pozvala vojska posle više nedelja protesta zbog spornih izbora.

  Tema:
  Prevrat u Boliviji (44)
  Tagovi:
  Bolivija, Rafael Korea, Donald Tramp, državni prevrat, Evo Morales
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga