21:41 16 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  224010
  Pratite nas

  Više od 80 odsto nemačkih kompanija koje rade na kineskom tržištu, osećaju direktan ili indirektan uticaj trgovačkih ratova SAD i Kine, piše „Blumberg“, pozivajući se na rezultate istraživanja 500 nemačkih kompanija koje rade u Kini.

  Kina je jedno od glavnih tržišta za nemačke kompanije, između ostalog, za auto-industriju. Kako objašnjava „Njujork tajms“, iako trgovina sa Kinom nije glavna nemačka ekonomija, tokom mnogo godina ona je bila jedna od manjih komponenti nemačkog BDP-a, na čiji rast je Berlin uvek mogao da računa.

  Veliki rast potražnje za nemačkim automobilima u Kini tokom tri decenije omogućio je da Nemačka postane glavna ekonomija Evrope. Ipak, sada se zbog trgovinskog rata rast kineske ekonomije usporio, što je dovelo do smanjenja unutrašnje potražnje i udarilo na nemački izvoz. Samo četvrtina nemačkih kompanija koje rade u Kini, očekuje da će postići na kraju 2019. godine svoje očekivane rezultate. Tako je automobilski koncern „Folksvagen“ već smanjio svoje prognoze o prodaji za 2019. godinu.

  Tempo rasta kineskog BDP-a u pozadini trgovinskog rata i usporavanja svetske ekonomije pao je do 27. godišnjeg minimuma. Smanjenje potražnje u Kini udarilo je na nemačku ekonomiju, čiji je izvoz na kraju drugog kvartala 2019. godine smanjen za 1,3 procenta. To je postao najgori rezultat za Nemačku od 2013. godine. Podaci za treći kvartal za sada nisu otkriveni, oni će biti predstavljeni 14. novembra.

  Tagovi:
  Nemačka, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga