22:10 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Prevrat u Boliviji (44)
  66180
  Pratite nas

  Opoziciona senatorka Žanin Anjes privremeno je preuzela nadležnosti predsednika Bolivije nakon ostavke rukovodstva zemlje.

  „Odmah preuzimam na sebe obaveze predsednika u skladu sa Ustavom zemlje i obećavam da ću preduzeti sve mere za uspostavljanje mira u zemlji“, rekla je Anjesova.

  Prema njenim rečima, uzimajući u obzir da poslanici levičarskog bloka bivšeg predsednika nisu prisustvovali sednici Parlamenta, odluku je doneo aktuelni sastav u skladu sa Ustavom, iako bez kvoruma.

  Nakon što je senatorka preuzela nadležnosti predsednika, ona je izjavila: „Želimo što pre da organizujemo nove izbore“.

  Privremena predsednica Bolivije Žanin Anjes
  © REUTERS / Henry Romero
  Privremena predsednica Bolivije Žanin Anjes

  Bivši predsednik Evo Morales koji je dobio azil u Meksiku, osudio je prenos nadležnosti na senatorku.

  „Nanet je najpokvareniji i najsudbonosniji udarac u istoriji. Desna se senatorka proglasila za predsednicu Senata, a zatim i za privremenu predsednicu Bolivije, bez potrebnog kvoruma, okružena grupom zagovornika i podržana od strane vojske i policije koji vrše pritisak na narod“, napisao je Morales na Tviteru.

  Oružane snage Bolivije su priznale Anjesova za privremenu predsednicu države, kao i vlasti najveće latinoameričke države — Brazila.

  Morales, kao i potpredsednik Bolivije, podneli su ostavku pre dva dana suočeni sa pritiscima i protestima zbog optužbi za prevaru na izborima 20. oktobra, na kojima je Morales odneo ubedljivu pobedu.

  Tema:
  Prevrat u Boliviji (44)
  Tagovi:
  Evo Morales, Bolivija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga