07:58 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Šta se krčka na Bliskom istoku (187)
  20172
  Pratite nas

  Američki državni sekretar Majk Pompeo objasnio je da su nepriznavanje Krima kao ruske oblasti i priznavanje Golanske visoravni kao izraelske teritorije uslovljeni različitim „praktičnim okolnostima“.

  Tokom nastupa u Hjustonu Pompea su pitali u kakvom je odnosu to što američka administracija podržava izraelsku aneksiju Golanske visoravni i to što istovremeno osuđuje pripajanje Krima Rusiji.

  „Prosto smo priznali realnost na kopnu i istoriju koja je postojala na tom konkretnom mestu“, rekao je Pompeo, ne misleći na Krim, nego na Golansku visoravan.

  Prema njegovim rečima, „situacija je, očigledno, drugačija“, o čemu je američka administracija „potpuno jasno govorila kada je doneta odluka o priznavanju Golanske visoravni“.

  Pompeo je dodao da u svetu ima mnogo „spornih mesta“ i da „svako ima svoje praktične okolnosti“. On nije precizirao o kakvim je okolnostima reč u slučaju Krima i u slučaju Golanske visoravni.

  „Postoje međunarodne norme i pojmovi, postoje praktične okolnosti koje im protivreče i tamo gde te norme dominiraju mi moramo da ih priznamo“, objasnio je državni sekretar i dodao da upravo u skladu sa tom logikom SAD vide razliku između Krima i Golanske visoravni.

  Predsednik SAD Donald Tramp je u aprilu 2019. godine potpisao Deklaraciju o priznavanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni. To je jedna od spornih odluka Trampove administracije u sferi rešavanja palestinsko-izraelske krize.

  Tokom Šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je oduzeo i okupirao Golansku visoravan od Sirije, a 1981. godine je jednostrano anektirao tu teritoriju.

  Pripadnost tog planinskog platoa glavni je predmet izraelsko-sirijskog konflikta, a pokušaji da se on reši traju još od vremena pre početka građanskog rata u Siriji. Ujedinjene nacije tu teritoriju smatraju okupiranom.

  Krim je postao ruski region nakon referenduma održanog u martu 2014. godine, na kojem je 96,77 odsto žitelja poluostrva i 95,6 odsto žitelja Sevastopolja glasalo za ujedinjenje sa Rusijom. Referendum je održan nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine.

  Tema:
  Šta se krčka na Bliskom istoku (187)
  Tagovi:
  Krim, Golanska visoravan, Majk Pompeo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga