16:42 25 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  53364
  Pratite nas

  Antiameričke demonstracije se održavaju u Atini, u čast 46. godišnjice ustanka Politehničkog fakulteta protiv hunte „crnih pukovnika“ 1973. godine. U njima učestvuje više od 20 hiljada ljudi.

  Nekoliko stotina studenata donelo je danas okrvavljene grčke zastave do američke ambasade, otpevalo grčku himnu i razišlo se. U toku su masovne demonstracije u čast sećanja na ustanak. Demonstranti nose transparente i skandiraju: „Napolje SAD, napolje NATO i njihove baze“.

  U povorci je bio i bivši premijer Aleksis Cipras, koji je izgubio izbore u julu, zajedno sa drugim zvaničnicima partije Siriza.

  Mnogo ljudi je od petka položilo vence i karanfile ispred Nacionalnog tehničkog univerziteta, gde su tenkovi probili kapiju i u krvi ugušili pobunu.

  Manifestacije se održavaju uz jako obezbeđenje policije. U centru grčke prestonice raspoređeno je više od 5.000 policajaca, a celog dana je centralni trg Sintagma i okolne rejone nadletao helikopter. 

  Ustanak studenata Tehničkog fakulteta protiv vojne hunte 1973. godine bio je žestoko ugušen, ali je doveo do njenog pada. Svake godine ovaj datum se obeležava tri dana. Stanovnici Atine i političari polažu cveće i vence na spomenik koji se nalazi u krugu Politehničkog fakulteta. Trodnevne manifestacije završavaju se sa dva marša u pravcu američke ambasade. Grci optužuju SAD da su podržavali huntu u periodu od 1967. do 1974. godine, i tradicionalno, na godišnjicu ustanka, studenti preko dana odlaze do ambasade SAD sa okrvavljenim grčkim zastavama, dok se uveče održavaju masovne demonstracije.

  Tagovi:
  NATO, demonstracije, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga