02:55 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 441
  Pratite nas

  Šesti komitet Gerneralne skupštine UN usvojio je rezoluciju kojom se pozivaju SAD da prekinu sa praksom neizdavanja viza ili zadržavanja diplomata koji dolaze na sednice svetske organizacije, a ta praksa se primenjuje samo na jednom broju država, među kojima je i Rusija.

  „Generalna skupština očekuje da će država u kojoj se nalazi (organizacija) operativno izdavati ulazne vize svim predstavnicima država-članica, i to na vreme, kako bi lica koja se šalju na rad u sastavu stalnog predstavništva ili koja su izabrana za rad u sekretarijatu mogla maksimalno brzo da ispunjavaju svoje obaveze, a predstavnici država-članica da dolaze u Njujork radi obavljanja zvaničnih poslova u UN“, navodi se u usvojenom dokumentu.

  Odluka je doneta konsenzusom, bez proceduralnog glasanja.

  Autori dokumenta su bili: Bugarska, Kanada, Kipar, Kostarika i Obala Slonovače. U decembru će ga razmotriti cela Generalna skupština, čiji rezultati glasanja se obično slažu sa stavom Komiteta.

  Podsetimo — Sjedinjene Američke Države u septembru nisu izdale vize za 18 diplomata iz Rusije, uključujući članove delegacija za rad Prvog i Šestog komiteta UN, koji se bave razoružavanjem, odnosno pravnim pitanjima. Rusija je predložila da se rad Prvog komiteta UN premesti u Beč ili Ženevu.

  Tagovi:
  UN
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga