23:22 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  32103
  Pratite nas

  Politika Sjedinjenih Američkih Država prema naftnim izvorištima u Siriji nije protivzakonita, smatra specijalni predstavnik SAD za Siriju Džejms Džefri.

  Prema njegovim rečima, zadaci SAD su saradnja sa „Sirijskim demokratskim snagama“ i garantovanje da su te snage održiv igrač u borbi protiv terorističke organizacije „Islamska država“ (DAEŠ).

  Džefri je rekao da su „Sirijske demokratske snage“ preuzele na sebe upravljanje izvorištima nafte, „čuvajući kontrolu nad njima, da ne bi pala u ruke DAEŠ-a“. On je dodao da je to najvažniji zadatak za SAD.

  „Ne radimo ništa protivzakonito. ’Sirijske demokratske snage‘ će nastaviti da rade na tim naftnim izvorištima kao i ranije, a mi ćemo im pomagati u tom radu“, naveo je Džefri.

  Oko 90 odsto sirijske eksploatacije nafte skoncentrisano je na istočnoj obali reke Eufrat, koja je ranije bila uporište i osnovni izvor prihoda terorista DAEŠ-a, a sada je pretežno pod kontrolom kurdskih odreda „Sirijskih demokratskih snaga“, koji su saveznici SAD.

  Predstavnik Pentagona Ret Hofman rekao je ranije da prihod od sirijske nafte ide kurdskim odredima, a ne Sjedinjenim Američkim Državama. Šef Pentagona Mark Esper je izjavio da će SAD štititi izvorišta nafte u Siriji i da će odgovarati silom na pokušaje da se ona osvoje.

  Zvanični Damask ne priznaje autonomnu administraciju na severo-istoku Sirije, koja kontroliše teritorije na istoku od reke Eufrat, kao ni njeno vojno krilo „Sirijske demokratske snage“. Damask je održao nekoliko rundi pregovora sa kurdskom autonomnom administracijom, ali bez rezultata.

  Tagovi:
  nafta, Sirija, Džejms Džefri
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga