05:08 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1273
  Pratite nas

  Američki predsednik Donald Tramp planira da rasporedi dodatne američke trupe u Saudijskoj Arabiji, kako bi pomogli kraljevstvu da se odbrani od Irana. Kao i u Siriji — sve se vrti oko nafte, zapažaju analitičari.

  „Iran je nastavio da ugrožava bezbednost regiona, čak napadajući postrojenja za naftu i prirodni gas u Saudijskoj Arabiji“, rekao je predsednik SAD i dodao da će novim razmeštanjem ukupan broj američkih vojnika u Saudijskoj Arabiji porasti na oko 3.000.

  To je „veoma zanimljiv zaokret“, rekao je za Sputnjik Viktor Nadein-Raievski, glavni istraživač Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ruske akademije nauka.

  „Nakon sirijske afere, na red stižu Saudijci i sve se opet vrti oko nafte“, rekao je direktor Instituta za politička i društvena istraživanja Crnog mora i Kaspijske regije.

  Sve se vrti oko nafte

  Analitičari smatraju da su SAD zainteresovane da osiguraju izvoz nafte u Ameriku.

  „Amerikancima nije u interesu veliko povećanje cene nafte, kao ni ozbiljan pad vrednosti, jer tada američke kompanije više neće biti profitabilne. Možda i ta činjenica igra ulogu“, rekao je Viktor Nadein-Raievski.

  © AFP 2020 / FABIO BUCCIARELLI
  Naftna polja u Siriji

  „Napad bespilotnih letelica na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji u septembru bio je udarac za SAD“, smatra on.

  „To je očigledan neuspeh američkih sistema protivvazdušne odbrane“, dodaje sagovornik Sputnjika.

  Nadein-Raievski smatra da će odluka američkog predsednika imati političke posledice.

  „Nesumnjivo je da jačanje američkih trupa u Saudijskoj Arabiji dovodi u pitanje pokušaje obnove odnosa sa Iranom. Izgleda da se taj cilj više i ne predlaže, a sukob će se nastaviti“, rekao je Nadein-Raievski.

  Tagovi:
  Amerika, Saudijska Arabija, Nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga