04:35 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  11251
  Pratite nas

  Američki pritisak na Egipat zbog njegove želje da razvija vojno-tehničku saradnju s Rusijom narušava diplomatske norme i predstavlja neprihvatljivo mešanje u unutrašnje poslove Egipta, izjavio je član Parlamentarnog komiteta za nacionalnu bezbednost Egipta, general Jahja el Kidvani.

  „Priča o uvođenju američkih sankcija Egiptu zbog vojne saradnje s Rusijom, zaključivanja ugovora o naoružanju, uvođenja najsavremenijih lovaca u naoružanje — izlazi iz okvira diplomatskih normi i nije prihvatljiva. Smatramo da je to neprihvatljivo mešanje u unutrašnje stvari Egipta“, rekao je general.

  On je podsetio da je „Egipat suverena država koja samostalno donosi odluke o mehanizmima vojno-tehničke saradnje s raznim državama u zavisnosti od svojih interesa“.

  Kidvani je naglasio da je egipatska strategija zasnovana na diversifikaciji izvora naoružanja. Prema njegovim rečima, u toj sferi Egipat sarađuje s Rusijom, ali i s Kinom, Nemačkom, Francuskom i SAD.

  „Egipat neće podleći pritisku SAD, neće menjati svoju politiku u korist SAD, ne namerava da odustane od jačanja saradnje s Rusijom u svim sferama, pa i vojnoj“, naveo je egipatski poslanik.

  Ranije je list „Volstrit džurnal“ saopštio da su Pentagon i Stejt department SAD u zajedničkom pismu upozorili egipatske vlasti na opasnost od uvođenja sankcija u slučaju kupovine ruskih lovaca Su-35.

  Predstavnik Stejt departmenta SAD rekao je novinarima da Vašington „radi“ s Kairom da ne bi dopustio kupovinu ruskih aviona.

  Tagovi:
  pritisak, Egipat, Su-35
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga