21:17 22 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  42404
  Pratite nas

  Američki mediji upozorili su na ranjivost baza SAD od mogućih napada Rusije i Kine.

  „U budućim ratovima nove tehnologije mogu omogućiti velikim rivalskim silama, poput Kine i Rusije, da izvrše precizne i razorne napade na vojne baze i logističke mreže Sjedinjenih Država, čak i one unutar same SAD“, upozorava autor članka u američkom listu „Foreign Policy“.

  U članku se navodi da napredak u oblasti vazduhoplovstva, robotike, mašinstva, 3D štampanja i nanomaterijala omogućava stvaranje novih vrsta raketa i bespilotnih letelica.

  „One se mogu lansirati diskretno i preletati velike udaljenosti“, dodaje autor Majkl Beklej.

  Novinar primećuje da nove hipersonične rakete, na primer, kombinuju brzinu i domet balističkih projektila sa okretnošću i tačnošću krstarećih raketa.

  Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đingping
  POOL
  Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đingping

  „Rasprostranjenost ovih tehnologija učiniće zastarelim trenutnu odbrambenu moć Amerike“, kaže autor i dodaje da bi američka vojska imala problema da brzo odgovori na moguće napade Kine i Rusije. Prema Bekleju, većina američkih baza ima malo ili nimalo raketnih odbrambenih sistema ili ojačanih skloništa.

  „Ova publikacija potpiruje stare strahove SAD“, kaže Jana Leksiutina, profesorka na na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu i doktorka političkih nauka.

  „Dugo je jedan od ciljeva spoljne politike SAD bio da se spreči savezništvo između Rusije i Kine. Najgora noćna mora koju ljudi koji planiraju spoljnu politiku SAD mogu da zamisle je formiranje saveza između Rusije i Kine“, kaže ona za Sputnjik.

  Leksiutinova ističe da su Amerikanci prilično zabrinuti zbog mogućeg zbližavanja Rusije i Kine. A što su bliže, to će više članaka ove vrste biti objavljeno.

  Tagovi:
  Amerika, Kina, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga